logo transparent
logo transparent
logo transparent
logo transparent
logo transparent
logo transparent
logo transparent
logo transparent
logo transparent
logo transparent
logo transparent

Annette den HollanderVrijwilligers beschermen en monitoren de weidevogels op het boerenland. Op basis van de gegevens die zij verzamelen wordt bepaald op welke percelen het agrarisch natuurbeheer voor de weidevogels het beste kan komen. En nog belangrijker: wat de resultaten zijn! Hebben de genomen maatregelen door de boeren (in de vorm van agrarisch natuurbeheer) het gewenste effect op vogels als grutto en kievit?

Sinds 16 okt 2023 ben ik in dienst bij BoerenNatuur Veluwe. Het is mijn rol is om ervoor te zorgen dat de weidevogelvrijwilligers de kennis in huis hebben om op het juiste moment actie te ondernemen. Zo kan de boer zijn werk blijven doen (soms alleen iets later dan gepland) en worden de weidevogels daarbij niet benadeeld. De gegevens die de vrijwilligers verzamelen worden geanalyseerd om tot verbeterpunten te komen voor het volgende weidevogelseizoen. De kunst is om iedereen gemotiveerd te houden, zodat er zoveel mogelijk jonge weidevogels vliegvlug kunnen worden en we ook in de toekomst kunnen blijven genieten van de voorjaarsgeluiden op het boerenland.

Ik woon in Amersfoort en ben opgegroeid in het Groene Hart. Ik hou van een polder met koeien en weidevogels. Daarom ben ik in mijn vrije tijd zelf ook weidevogelvrijwilliger. En vervang ik op een aantal melkveebedrijven zo af en toe de boer als die van huis is. Mooi werk om een overall en laarzen aan te trekken om de koeien uit het land te halen, te melken of te voeren. Plus dat het door deze verschillende ervaringen lukt om te balanceren tussen de belangen van de landbouw en de (agrarische) natuur!